Brick Poultry House, Hancock Shaker Village (1878)

Brick Poultry House

Built in 1878, the Brick Poultry House at Hancock Shaker Village is a particularly fine one, attesting to the value the Shakers placed on their poultry. The many south-facing windows provided warmth and light to the building. The interior of the Brick Poultry House is used by the Hancock Shaker Village for changing exhibitions of contemporary art.

Share Button

Brick Dwelling, Hancock Shaker Village (1830)

Brick Dwelling

The Brick Dwelling at Hancock Shaker Village replaced two earlier dwelling structures, dating to the 1790s. The Brick Dwelling was built in 1830-1831 and was designed by Elder William Deming. The building’s basement was used for the kitchen and food storage and the first floor contained various waiting rooms, with the large dining room and the meeting room at opposite ends. The upper floors contained the separated brethren and sisters retiring rooms (Elders and Eldresses retiring rooms were on the second floor). The restored Brick Dwelling can be visited as part of the Hancock Shaker Village museum.

Read More

Share Button

Round Stone Barn, Hancock Shaker Village (1826)

Round Stone Barn

This week we look at buildings at the Hancock Shaker Village, which was active from 1783 to 1960 and is now a museum. The Village‘s most iconic building is the Round Stone Barn, a large dairy barn erected in 1826. It replaced an earlier barn complex which had burned in 1825. A circular shape was used for the barn because of its functionality. As described by “H.C.” in the New York Farmer and reprinted in The Genesee Farmer (Vol. V, No. 49, December, 1835):

The great object of agricultural curiosity at Hancock, is their magnificent stone barn, two stories in height and ninety-six feet in diameter. The great mow is in the centre, and is said to he capable of containing between three and four hundred tons of hay. The floor or driveway is on tho outside of the circle, and the team goes round and comes out at the same door at which it enters. Several teams can stand on the floor and be unloaded at the same time. In the centre of this mow a large post or mast is erected, reaching from tho ground to the roof. At the apex of the roof is a small cupola. Around this post, slats or strips of plank are placed at a small distance from it, to prevent the hay from coming in immediate contact, and the hay at the bottom, being raised by an open frame from the ground, a perfect ventilation is formed, and the steam from the new hay is in this way effectually carried off.

A fire destroyed much of the barn in 1864, but it was rebuilt. Around 1870, the 12-sided upper level loft superstructure, which provides interior ventilation and illumination, was completed. In the twentieth century, cracks began appearing in the masonry. In 1968, the walls were dismantled, the foundations shored up and the walls rebuilt using the original stones. The Round Stone Barn‘s exterior woodwork’s yellow paint color was restored in 2009. Read More

Share Button